Artland Collectie

Familiearchief zum Vorde - Vortman(n) - Voortman

Introductie

Artland

Artland is een streek in het Osnabrücker Nordland, wat nooit een politieke eenheid geweest is, maar in de loop der eeuwen een economische en culturele eenheid is gaan vormen. De landsheerlijke veebelastingregister uit 1458 vermeldt “Dyt is de schattincge over dat Ortland un over dat Ampte tor Vorstenouwe”. Rond 1580 worden de parochies Quakenbrück, Badbergen, Bersenbrück, Ankum en Menslage tot Artland gerekend. Na de tegenreformatie ontstaat er een scheiding tussen Katholieke en Evangelisch Lutherse parochies. Tot Artland wordt dan (vanaf 1648) de Lutherse parochies Quakenbrück, Badbergen, Menslage en Gehrde gerekend. Omringd door Katholieke parochies, versterkt deze confessionele eenheid de economische en culturele ontwikkeling.

Transcripties

Jan Gerrit Voortman (†) transcribeerde van 1982 tot 2009 veel kerkboeken, belastingregisters, volkstellingen en Hofarchive uit het Osnabrücker Nordland.
Om migranten uit Artland in Holland terug te kunnen vinden, heeft hij alle lutherse lidmatenregisters uit Noord-Holland getranscribeerd.
Veel van deze digitale bewerkingen zijn te raadplegen in onze online Document Bibliotheek.

Bibliotheek

De bibliotheek van het familie-archief bevat veel boeken uit en over de streek Artland. Dit archiefdeel is niet toegankelijk voor derden. Wel wordt de bibliotheek gebruikt als bron voor nieuwe publicaties van het familie-archief.

old books, book, old-436498.jpg

Bijzondere Collecties

In onze collectie hebben wij afschriften van enkele particuliere verzamelingen, die niet in een overheidsarchief te vinden zijn.

 • Collectie Lüdeling
 • Collectie Pohlsander
 • Collectie Thomann
 • Collectie Wangerpohl
 • De digitale bewerken zijn te vinden in onze online Document Bibliotheek.

  Hulpmiddelen bij het onderzoek

  Bronbewerkingen
  Voor uw eigen onderzoek in het Osnabrücker Nordland en/of Lutherse voorouders, is het raadplegen van onze online Documenten Bibliotheek een aanrader. Hier vindt u verschillende transcripties van originele bronnen.

  Rekenhulp
  Bij historisch onderzoek krijgt u te maken met oude maten en rekeneenheden. Wij hebben rekentools die u hierbij verder kunnen helpen.

  Meer informatie
  Koppelingen naar andere (externe) bronnen voor onderzoek in Artland.
  Translate