Over ons

Familiearchief zum Vorde - Vortman(n) - Voortman

Meer dan veertig jaar onderzoek

1981

Met het bezoeken van Nederlandse archieven wordt in 1981 de eerste gegevens verzameld voor het familiearchief. Vanaf 1982 zoeken we ook in de Duitse kerkboeken (Tauf, Heirat und Sterbe Register). Om in Duitsland zoveel mogelijk gegevens in een korte tijd te verzamelen, besluiten we de boeken bladzijde voor bladzijde te fotograferen. Negatieven werden als dia geprojecteerd of -later- in een microfiche reader gelezen en getranscribeerd. (foto uit 1996)

1990

Vanaf 1990 verschijnt het Nederlandstalige familietijdschrift Vortmes om geïnteresseerden te informeren over de ontwikkelingen in het onderzoek. Dit tijdschrift (tot 2006) is ook te vinden bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Van 1994 tot 1998 zijn transcripties gemaakt van alle lutherse lidmatenregisters in Noord-Holland. In deze registers staan – vaak al vanaf het midden van de 17e eeuw – migranten genoteerd waardoor we aanverwanten kunnen traceren.

2004
Domeinnaam vortmes.nl wordt in juli 2004 geregistreerd. Hiermee is de toegankelijkheid en het bereik vergroot. Door de komst van print-on-demand is het mogelijk om kleine oplagen van boeken te maken. Na eigen producties in 1991 en 1995, verschijnt de eerste Vortmes Saga in 2008. De Vortmes Saga beschrijft de geschiedenis van de familie. Vanaf 2024 verzorgt uitgeverij Donkey Books onze publicaties.
man, write, plan-593333.jpg
2020
Na 2009 richt het familie-archief zich op het primaire doel: het zo compleet mogelijk documenteren van de familiegeschiedenis en deze voor de toekomst veilig te stellen. In de Vortmes Saga – Codex Inabsolutus zijn de verzamelde gegevens terug te vinden.

Missie, visie en strategie

Doelstelling
Het familiearchief documenteert gegevens over de geschiedenis van het – van oorsprong – Artlandse geslacht zum Vorde sive Vortmann.


De informatie over de geschiedenis van de familie willen we voor toekomstige generaties veiligstellen.


Naast het onderzoek wat wij zelf verrichten in archieven en bibliotheken, werken we ook aan andere mogelijkheden.

Verzamelen van gegevens
Wij bieden familie en aanverwanten de mogelijkheid om hun gegevens en foto’s te delen met het familiearchief. U kunt hieraan meedoen.


Wij willen het onderzoek bij derden stimuleren door onze  informatie beschikbaar te stellen en advies te geven over andere mogelijke bronnen. Hieruit kunnen nieuwe inzichten en informatie komen wat weer een aanvulling kan zijn op onze familiegeschiedenis. Dit is onder andere terug te vinden in onze online Document Bibliotheek.

Veiligstellen voor toekomst
Onze onderzoeksresultaten publiceren we in de Vortmes Saga, die wij periodiek aanbieden aan bewaarinstellingen zoals archieven en bibliotheken. Wij stellen onze informatie vrij beschikbaar aan derden om te benutten. Hierdoor kan onze geschiedenis ook in andere familiegeschiedenissen vermeldt worden. Onze beeldbank is hier een voorbeeld van.

Over de naam Vortmes

Vortmes staat synoniem voor de Vortmannen (‘die Vortmänner’) wat tot in het midden van de 20e eeuw in de Artlander volks­mond gebruikt wordt. De drie Vortmanns-boer­­derijen worden ook wel ‘vornste Vortmes’ (voor­ste Vortmanns-boerderij Halberbe ‘Claus zum Vorde sive Vortmann’), ‘achste Vortmes’ (achter­ste Vortmanns-boerderij Halberbe ‘De­tert zum Vorde sive Vortmann’) en ‘lutke Vort­mes’ (kleine Vortmanns-boerderij keu­ter­hoeve ‘Arndt zum Vorde sive Kleine Vort­mann’) genoemd. De omgeving waar de boerderijen staan heet Vortmanns-Ort, of wordt in de Art­land­se volksmond ook wel Vortmes Hauke (de hoek van Vortmann) genoemd. De uitdrukking Vortmes dreigde in de 20ste eeuw verloren te gaan totdat deze in 1990 werd verbonden aan het familietijdschrift die ‘van Vortmann’ is.

Halberbe 'Claus zum Vorde sive Vortmann'

"Het Vortmanns-Ort in het Hasedal (Artland, bisdom Osnabrück) is de oergrond van onze voorouders. Onze familienaam is daar ontstaan en onze voorouders en familieleden hebben daar eeuwenlang gewoond."

Eerdere stamboomzoekers

Johann Christian Diederich Vortmann (1848-1928)
Een belangrijk onderdeel in ons familie-archief is de collectie Wangerpohl. Deze collectie bestaat uit een handgeschreven boek (formaat A3) van Johann Christian Diederich Vortmann (1848-1928) van omstreeks 1900 en vier ordners originele papieren (van de periode 1759-1926) die Johann Christian Diederich Vortmann destijds heeft verzameld. Johann Christian Diederich Vortmann is geboren op Halberbe ‘Detert zum Vorde sive Vortmann’ in Groß-Mimmelage (Badbergen) en sterft op Vollerbe Wangerpohl in Uptloh (Essen). Zijn verzameling wordt in 1987 bij toeval gevonden in een verborgen lade van een oude kast op Wangerpohlshof. De collectie omvat 333 archiefstukken (documenten en geschriften).

Jan Voortman (1886-1977)
De basis van ons onderzoek zijn de gegevens die Jan Voortman rond 1943 verzamelt. Hij weet een overzicht te maken van alle acht overgrootouders van zijn zoon Gerrit Jan Voortman (1911-1984). Jan Voortman is van 1900 tot 1933 (met enkele onderbrekingen vanwege militaire dienstplicht) werkman bij munitiefabriek De Hembrug in Zaandam. In 1933 krijgt hij ongebluste kalk in zijn rechteroog waarna hij een invalidenpensioen krijgt uitgekeerd. Van 1936 tot 1967 woont hij samen met zijn vrouw Gesina Johanna Catharina (Sien) Blok (1889-1977) in Heerde.

Jan Gerrit Voortman (1933-2009)
Van 1982 tot aan zijn overlijden, maakte Jan Gerrit Voortman veel transcripties van Duitse en Nederlandse bronnen. Deze bronbewerkingen maakte het voor vele onderzoekers mogelijk om hun voorouders te vinden. Voor het vele werk wat hij heeft verzet, werd hij gehuldigd met het erelidmaatschap bij Heimatverein Menslage (mei 2008) en Osnabrücker Familienforschung (februari 2009). Veel bronbewerkingen zijn terug te vinden in onze online Document Bibliotheek van het familie-archief.

Translate